Achtergrond
Stress speelt ook een belangrijke factor in het werk, bepaalde beroepsgroepen hebben een hoger risico op stress en daarmee op stress gerelateerde klachten zoals burn-out, spanningsklachten en uitval op werk. Het is daarom belangrijk om voor deze beroepsgroepen stressweerbaarheid als aandachtspunt te hebben. Artsen horen bij die beroepsgroep met een verhoogd risico op stress gerelateerde klachten, waarbij jonge, onervaren artsen een nog hoger risico lopen. Dat langdurige blootstelling aan stress zorgt voor burn-out en andere klachten is geen nieuws voor deze groep, meer mondelinge uitleg over stressweerbaarheid geven blijkt niet effectief. Beter is om middels scenario training nieuwe vaardigheden rondom stressweerbaarheid aan te leren. De reden dat dit effectiever is, is om dezelfde reden dat een reanimatie cursus met gebruik van een pop veel effectiever is dan een powerpoint over reanimeren, namelijk wanneer je iets leert onder dezelfde omstandigheden als waarin je het later moet toepassen, de nieuwe kennis op het moment supreme veel makkelijker opnieuw aan te boren is, dan wanneer je er alleen over hoort of leest. Dit heet experiëntiël leren.
Doel
Doel van dit onderzoek is om beginnende artsen bloot te stellen aan stressvolle omstandigheden waar in zij leren om stress-reductie technieken toe te passen. Zo hopen wij de stressweerbaarheid van artsen ten tijde van toekomstige stressvolle situaties te vergroten.

Hoe gaan wij dit doen
Artsen hebben regelmatig trainingen over hoe patiënten in levensbedreigende situaties te behandelen, zogenaamde ABCDE-trainingen. Zij leren dan om in stressvolle situaties medisch-inhoudelijk goed te functioneren. Wij gaan nog een stap verder en gaan hen ook technieken aanleren om stress te verlagen. Bijvoorbeeld middels specifieke ademhaling- of ontspanningsoefeningen Daarbij zal ook gebruikt worden gemaakt van biofeedback. Daarbij krijgt de deelnemer direct te zien of het lukt om grip op te stress te krijgen middels het effect op de hartslag.
UMCG Innovatieprijs Onderwijs 2021
Bounce Back Lab heeft in januari 2022 de UMCG innovatieprijs Onderwijs gewonnen voor het Bounce Back in vivo project. We zijn ontzettend blij om dit idee om te kunnen zetten naar werkelijkheid in samenwerking met Wenckebach Skills Center (Albert Klein Ikkink & Laurens Reinke), Jelle Prins en Mathijs Nijland.